Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Tukholman metroasemille kirjastoja

HELSINGIN SANOMAT

Julkaistu: 7:58

Tukholman kaupunginkirjasto haluaa, että lainakirjoja on saatavissa siellä, missä ihmiset liikkuvat. Suunnitelmissa on avata metroasemille aluksi kolme kirjastoa, ja laajentaa maanalaista kirjastoverkkoa myöhemmin tarpeen mukaan, kertoo Svenska Dagbladet -lehti.

Vuodenvaihteessa kirjastoja arvioidaan olevan jo kolme: Östermalmstorgin asemalla kaupungin keskustassa ja kaksi esikaupunkialueilla. Tämänhetkisissä suunnitelmissa on kaikkiaan kuusi metrokirjastoa.

Kirjastoista on tarkoitus rakentaa pieniä, mutta helposti matkareitteihin sopivia. Tarjonta keskittynee kirjoihin, jotka esiintyvät suosikkitilastojen kärjessä, kaupunginkirjastosta kerrotaan.

*************************************************************

KIRJASTOPALVELUJA KEHITETTÄVÄ

Me allekirjoittaneet emme hyväksy Rantavitikan nuortenkirjaston, Korkalovaaran, Ounasrinteen ja Saarenkylän lähikirjastojen sulkemista. Pidämme päinvastoin tärkeänä, että Rovaniemellä kehitetään kirjastopalvelujen sisällöllistä ja fyysistä saatavuutta koko "kylien Rovaniemi" - alueella.

Kirjastoverkosta tehdyssä konsulttiselvityksessä ei osoiteta konkreettisia keinoja, joilla kirjastopalvelujen kattava ja tasa-arvoinen saatavuus kaupunkilaisille turvataan. Selvityksessä ei myös esitetä minkäänlaisia vaihtoehtolaskelmia päätöksenteon pohjaksi. Raportissa sivuutetaan täydellisesti kirjastojen kulttuurisen-, sosiaalisen- ja yhteisöllisen merkityksen arviointi.

Raportissa esitetyt lakkautukset ovat vastoin Opetusministeriön kirjastopalvelujen laatusuosituksia. Lopputuloksena on, että kirjastopalvelujen kattava ja tasavertainen saatavuus ja niiden laatu heikkenisivät ratkaisevasti.

Jaakko Portti, Ounasrinteen Asukasyhdistys ry. (jaakkoportti@gmail.com)

Oheisen adressin pääset allekirjoittamaan klikkaamalla vasemmalla alhaalla olevaa linkkiä :

  • Kirjastopalveluja kehitettävä

*******************************************************************

KANSALAISTAPAAMINEN

KIRJASTOPALVELUIDEN TULEVAISUUDESTA

OUNASRINTEEN KIRJASTOSSA

TORSTAINA 5.6 KLO 18.00 - 19.30

TILAISUUTEEN ON KUTSUTTU:

  • Ari Ruotsalainen, kaupunginhallituksen puheenjohtaja
  • Heikki Ervasti, sivistyspalvelujohtaja
  • Marja Videnius, kulttuurijohtaja
  • Ritva Nurminoro, kirjastotoimenjohtaja

  • Kauko Nevala, kulttuurilautakunnan puheenjohtaja
  • Tauno Lampi, sivistyspalvelujohtokunnan puheenjohtaja

Järjestää Ounasrinteen Asukasyhdistys ry.

KUVIA KANSALAISTAPAAMISESTA KIRJASTOSSA

Hyvät kirjaston ystävät                Jaakko Portti
                                            5.6.2008
 
Kaikissa vauraissakaan maissa, joita myös sivistysvaltioiksi kutsutaan, ei ole kaikille avoimia ja maksuttomia kirjastoja. Meillä on alueellamme verotuloilla ylläpidettävä iso olohuone, kirjoja, lehtiä, kokoontumistila ja tietokoneita. Kirjastossa olemme kaikki tasavertaisia.
 
Suomalaisella julkisella kirjastolla on kansainvälisestikin kunniakas historia. On syytä kysyä, olisimmeko edes nykyisenkaltainen kansakunta ilman suomalaista kirjastoa?
 
Kirjastopalvelut ovat kaikkein käytetyimpiä kunnallisia palveluja. 80 % kuntalaisista käyttää tavalla tai toisella kirjastoja. Käyttö koskee sekä perinteisempiä kirjastopalveluja, että uudenlaisia kirjaston palvelumuotoja. Niiden kehittäminen rintarinnan varmistaa sen, että kirjastopalvelut ovat tänään ja tulevaisuudessa kaikkien saatavilla.
 
Kyse on nimenomaan tiedonsaannin tasavertaisuudesta siitä, että tieto on käytännössä kaikkien ulottuvilla – siihen kirjasto antaa mahdollisuuden.
 
Yhdysvaltalainen multimiljonääri A.Garnegie (1835 – 1919) onkin todennut:
 
”Maan päällä ei ole toista sellaista demokratian kehtoa, kuin Vapaa Yleinen Kirjasto, tämä kirjallisuuden tasavalta, jossa arvolla, asemalla tai varakkuudella ei ole vähäisintäkään merkitystä”.
 
Toivon asiallista ja hedelmällistä vuoropuhelua – aiheenamme on ”kirjastopalvelujen kehittäminen”.  
©2020 layout7 - suntuubi.com